Κοριοί

Οι κοριοί, εκτοπαράσιτα νυκτόβια έντομα που ζουν και τρέφονται με αίμα ανθρώπων ή ζώων κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι φορείς αρκετών παθογόνων και προκαλούν σοβαρές ασθένειες για τον άνθρωπο.

Οι κοριοί έχουν μήκος σώματος περίπου 12-15mm. Ο κύκλος ζωής τους μπορεί να ξεπεράσει και το ένα έτος. Έχουν ανοιχτό καφέ χρώμα όταν δεν έχουν τραφεί, και καφέ χρώμα όταν είναι γεμάτοι αίμα. Είναι «οβάλ» αλλά επίπεδοι, εκτός εάν έχουν «τσιμπήσει» πρόσφατα. Δεν έχουν πτέρυγες, η κεφαλή τους είναι μικρή κι έχουν μακριά και λεπτά στοματικά μόρια. Την ημέρα κρύβονται σε ρωγμές και σχισμές κρεβατιών, επίπλων κ.ά. και εμφανίζονται μόνο όταν πρόκειται για αναζήτηση τροφής. Η μεταμόρφωσή τους είναι ατελής και οι νύμφες μοιάζουν με τα τέλεια έντομα. Το θηλυκό γεννά συνολικά 200-500 αβγά σε ομάδες των 10-50 αυγών. Η εκκόλαψη των νυμφών από τα αβγά ποικίλλει ανάλογα με τη θερμοκρασία η οποία επηρεάζει και την εξέλιξη και των υπόλοιπων σταδίων. Οι κοριοί μπορούν να ζήσουν για αρκετό διάστημα χωρίς τροφή. Κατά τη διάρκεια ζωής τους χρειάζονται τουλάχιστον πέντε γεύματα αίματος. Σύμφωνα με πρόσφατες εκθέσεις, τα περιστατικά έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα οι κοριοί να βρίσκονται αναμφισβήτητα σε περίοδο πληθυσμιακής έκρηξης. Στους παράγοντες στους οποίους αποδίδεται αυτή η επιδημία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, το αυξημένο ποσοστό των διεθνών ταξιδιών.

Καταπολέμηση
α) Χημική καταπολέμηση
με εφαρμογή υπολειμματικού ψεκασμού στα σημεία που κρύβονται ή με τη μέθοδο της ψυχρής ή θερμής εκνέφωσης, που καλύπτει όλο το χώρο και μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής.
β) Χρήση ειδικών συσκευών που επιτυγχάνουν υψηλές θερμοκρασίες (θερμική απεντόμωση με ακραίες θερμοκρασίες (πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές) και άλλοτε με συσκευές με διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που δημιουργούν περιβάλλον πολύ χαμηλών θερμοκρασιών στα σημεία επαφής.

Περισσότερες πληροφορίες

Ψαράκια

Τα ψαράκια (Lepisma saccharina – λέπισμα το αργυρόχρουν) είναι έντομα που πήραν το όνομά τους λόγω του σχήματός τους, γκιρζωπού προς σταχτί χρώματος, μεγέθους περίπου 12 χιλιοστά και σκεπάζονται από ασημί λέπια

Περισσότερα

Σκαθάρια (του αγρού)

Συνήθως κρύβονται σε σκοτεινά και υγρά σημεία κάτω από φυτά ή πέτρες, ανάμεσα σε λουλούδια κ.λ.π. Αν και δεν θεωρούνται παράσιτα μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα όταν παρατηρηθεί αυξημένος αριθμός εντόμων στους εσωτερικούς χώρους.

Περισσότερα