Αποτελεσματικές λύσεις ελέγχου τρωκτικών εξασφαλίζοντας την προστασία του σπιτιού ή του επαγγελματικού σας χώρου, προστατεύοντας παράλληλα με την υγεία σας και τη φήμη της εταιρείας σας.
Τα τρωκτικά, όντας πολύ έξυπνα, μπορούν μόλις βρουν την κατάλληλη ευκαιρία (π.χ. κακός σχεδιασμός και συντήρηση), xρησιμοποιώντας τα δόντια τους που είναι αρκετά σκληρά για να ροκανίσουν υλικά, να δημιουργήσουν ή να μεγενθύνουν τρύπες, ή ακόμη και να καταστρέψουν κατασκευές και να εισέλθουν στα κτίρια. Επιπλέον είναι και πολύ ευέλικτα και έτσι μπορούν να σκαρφαλώσουν σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Ο λόγος όμως που οφείλουμε να τα κρατήσουμε μακριά μας είναι ότι μεταφέρουν στο σώμα τους πάνω από 1.500 παθογόνα για τον άνθρωπο μικρόβια
Κυριότερα επιβλαβή τρωκτικά
- Αρουραίος της στέγης – Μαύρος αρουραίος (Rattus rattus)
- Οικιακός ποντικός – House Mouse (Mus musculus)
- Ποντικός των φρεατίων – Καφέ αρουραίος (Rattus norvegicus)
Και τα τρία είδη ανήκουν στα συμβιωτικά τρωκτικά, τα λεγόμενα ποντίκια, με τρίχωμα γκρίζο προς μαύρo ή καφετί, ιδιαίτερου υγειονομικού ενδιαφέροντος, πολύ διαδεδομένα στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια ομάδα θηλαστικών, η οποία ευθύνεται για μεγάλο αριθμό θανάτων, καθώς είναι δυνητικοί φορείς σοβαρών ασθενειών, όπως το Σύνδρομο Weil (λεπτοσπείρωση), η σαλμονέλωση, η πανώλη, ο τυφοειδής πυρετός και ορισμένες μορφές εγκεφαλίτιδας. Επίσης προκαλούν σοβαρότατες μολύνσεις τροφίμων και αλλεργίες ενώ είναι και φορείς παρασίτων όπως ακάρεων, νηματωδών, κεστωδών και εντόμων. Επιπλέον προκαλούν σοβαρές καταστροφές και ζημιές σε ηλεκτρικές και κτιριακές εγκαταστάσεις.
Για την καταπολέμησή τους χρησιμοποιούνται εγκεκριμένοι δολωματικοί σταθμοί από σκληρό πλαστικό, που κλειδώνουν ασφαλώς, με ειδικές θέσεις στερέωσης δολώματος (για να αποφεύγεται η διασπορά του), ανθεκτικοί στην υπεριώδη ακτινοβολία. Τοποθετούνται στα σημεία – ζώνες που έχουν αποτυπωθεί στον χώρο, με ειδική σήμανση προειδοποίησης, ενημέρωσης (προϊόν και αντίδοτο) και απογραφής ευρημάτων ακριβώς στο σημείο τοποθέτησής τους. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν εφαρμόζεται πρόγραμμα καταπολέμησης των συμβιωτικών τρωκτικών σε βιομηχανίες τροφίμων όπου εντός των αποθηκών και στον χώρο παραγωγής παίρνονται μόνο μέτρα ελέγχου παρουσίας (π.χ. μηχανικές παγίδες πολλαπλών συλλήψεων), καθώς δεν επιτρέπεται η χρήση αντιπηκτικών δολωμάτων.
Προστασία και εξάλειψη των ανεπιθύμητων τρωκτικών
Αποτρέψτε την είσοδο – Μείνετε ασφαλείς
Τα κτίρια χρειάζεται να είναι πολύ καλά κατασκευασμένα ή επισκευασμένα γύρω – γύρω, χωρίς καθόλου μικρά ή μεγάλα κενά, έτσι ώστε να αποτρέπεται η είσοδος των τρωκτικών. Οι πόρτες πρέπει να είναι ανθεκτικές και γενικότερα με τη χρήση κατάλληλων υλικών (επένδυση σε μέτρα στεγανοποίησης του χώρου) μπορούμε να αποτρέψουμε πιθανές υλικές ζημιές. Η εξάλειψή τους είναι επιτακτική ανάγκη για την υγεία μας πρωτίστως.
Αν πρόκειται για επαγγελματικό χώρο, εξασφαλίζετε την εταιρεία σας και τη φήμη της και από κάθε υγειονομικό έλεγχο.
Μέθοδος καταπολέμησης τρωκτικών
α) Με χημικά τοξικά δολώματα, εγκαθιστώντας δηλαδή δολωματικούς σταθμούς και τοποθετώντας μέσα σε αυτούς μυοκτόνα σκευάσματα τελευταίας γενιάς με αιμολυτική δράση, καθώς επίσης και παγίδες, δαγκάνες, κόλλες κ.λπ, τα τρωκτικά αποθνήσκουν μετά τη λήψη τους σε διάστημα 5 με 10 ημέρες ανάλογα με το μέγεθός τους και μακριά από το σημείο που έφαγαν το δόλωμα. Με αυτόν τον τρόπο δεν δημιουργείται δολωματοφοβία ή υποψία στα υπόλοιπα.
Χρήση δολωματικών σταθμών, παγίδων καθώς επίσης δαγκάνες, κόλλες κ.λ.π.
Σημειώνεται πως η πρόληψη συνιστάται ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος εξαφάνισής τους.
Το σφράγισμα πιθανών σημείων πρόσβασης, καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων, λυμάτων καθώς και καλύτερη σχεδίαση διασφαλίζουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα των εφαρμογών.
β) Με μη χημικές μεθόδους, με εναλλακτικούς τρόπους, με τη χρήση παγίδων πολλαπλών συλλήψεων και φάκες και σπανιότερα με παγίδες που σκοτώνουν τα τρωκτικά με χρήση CO2 ή με ηλεκτρικό ρεύμα.
Μετά από κάθε εφαρμογή
Χορηγούμε ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ μυοκτονίας, για κάθε υγειονομικό έλεγχο.