Ολομετάβολα έντομα που ανήκουν στην τάξη Υμενοπτέρων. Οι φωλιές τους βρίσκονται σε κορμούς δέντρων ή έχουν την μορφή υπογείων θαλάμων στο έδαφος, ακόμα και σε ηλεκτρικούς πίνακες, δημιουργώντας προβλήματα. Στις φωλιές ζουν οι βασίλισσες που γεννούν τα αβγά, οι εργάτες, οι προνύμφες, τα αρσενικά και οι οπλίτες (στρατιώτες).
Τα κυριότερα είδη είναι τα παρακάτω:
α) Μυρμήγκι Φαραώ (Monomorium pharaonis)
Είναι μυρμήγκι με μικρό σώμα. Οι εργάτες έχουν μήκος 1,5–2mm και καφεκίτρινο χρώμα. Προτιμούν συνθήκες ζέστης και υγρασίας, γι’ αυτό σε πολλές περιοχές περιορίζονται μέσα στα κτίρια. Έχουν πολλές βασίλισσες σε κάθε φωλιά. Οι εργάτες που αναζητούν τροφή αφήνουν την κύρια φωλιά με το γόνο, για να δημιουργήσουν περιφερειακές αποικίες όταν θεωρήσουν ότι απειλούνται. Συχνά «γεμίζουν» το κτίριο. Ο βιολογικός κύκλος του είδους αυτού δεν ξεπερνά τους δύο μήνες, ενώ οι βασίλισσες ζουν για αρκετά χρόνια.
β) Μαύρο μυρμήγκι (Lasius niger)
Οι εργάτες έχουν μήκος 2–5mm και σκούρο καφέ/μαύρο χρώμα. Τα μαύρα μυρμήγκια φτιάχνουν φωλιές σε εξωτερικούς χώρους, σε τοίχους, κάτω από πλακοστρώσεις κ.λ.π. Διανύουν μεγάλες αποστάσεις για τροφή και νερό και συνήθως εισέρχονται μέσα σε κατοικίες, όπου η καταπολέμησή τους είναι απαραίτητη μόνον όταν αποτελέσουν σοβαρό πρόβλημα. Ο βιολογικός κύκλος των εργατών κυμαίνεται από 50 έως και 70 ημέρες. Μία αποικία μαύρων μυρμηγκιών έχει μία μόνο βασίλισσα και μερικές χιλιάδες άτομα.
Τρόποι διαχείρισης
α) Πρόληψη (π.χ. σίτες στα παράθυρα, καθαρισμός των πάγκων εργασίας)
β) Απευθείας ψεκασμοί με εντομοκτόνο επαφής στις φωλιές, υπολειμματικοί ψεκασμοί στα σημεία κυκλοφορούν ενώ και ειδικά μη τοξικά μυρμηγκοκτόνα πήγματα (gel).
Μυοκτονία
Αποτελεσματικές λύσεις ελέγχου τρωκτικών εξασφαλίζοντας την προστασία του σπιτιού ή του επαγγελματικού σας χώρου, προστατεύοντας παράλληλα με την υγεία σας και τη φήμη της εταιρείας σας.