Δίπτερα ολομετάβολα έντομα που δραστηριοποιούνται την ημέρας ή όταν υπάρχει επαρκής φωτισμός, ενώ το βράδυ αναπαύονται σε διάφορες επιφάνειες (π.χ. γωνίες δωματίων, οροφές κ.τ.λ.).Διαβιούν ομαδικά σε κατάλληλα καταφύγια κοντά σε πηγές τροφής (ακαθαρσίες, τροφές του ανθρώπου). Άλλο ένα σημαντικό είδος είναι η μύγα των φρούτων.
Αναπαράγονται με εξαιρετική ευκολία λόγω της ικανότητάς τους να εναποθέτουν αβγά στο εσωτερικό οποιουδήποτε οργανικού υλικού σε αποσύνθεση και χάρη στην ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται οι προνύμφες και γίνονται ακμαία (μύγες). Η διάρκεια του βιολογικού κύκλου της οικιακής μύγας, σε ευνοϊκό περιβάλλον, είναι 25-30 μέρες κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί να εναποθέσει έως και 1000 αυγά.
Έχει τεράστια σημασία για τη δημόσια υγεία, καθώς το πεπτικό της σύστημα είναι γεμάτο μικρόβια τα οποία μεταφέρει. Επίσης και το σώμα της φέρει μικρόβιο και ακαθαρσίες οι οποίες κολλούν με μεγάλη ευκολία στις άφθονες λεπτές τρίχες που φέρει. Είναι δυνατόν λοιπόν να είναι φορείς παραπάνω από 100 παθογόνων μικροοργανισμών και προκαλούν διάφορες ασθένειες όπως δυσεντερία, σαλμονέλωση, τυφοειδή πυρετό, χολέρα, άνθρακα, πολιομυελίτιδα, τέτανο κ.ά.
Τρόποι Διαχείρισης
- Πρόληψη Σωστή συλλογή σκουπιδιών και απόρριψή τους. Να διατηρούνται καθαρά όλα τα σημεία συλλογής και να απομακρύνονται καθημερινά τα οργανικά απορρίμματα.
- Θωράκιση σίτες, αεροκουρτίνες, κουρτίνες με πλαστικές λωρίδες σε εισόδους χώρων τροφίμων.
Αντιμετώπιση
- Χρήση παγίδων για τη μείωση του πληθυσμού.
- Στοχευμένοι ψεκασμοί
- Υπολειμματικοί ψεκασμοί
- Εφαρμογή εντομοκτόνων σε μορφή δολώματοςείτε ως επιχρίσματα.
- Χρήση ηλεκτρικών μηχανών παγίδευσης ιπτάμενων εντόμων παγίδες UV (διακριτικές ή μη, επιτοίχιες ή οροφής και με λυχνίες ισχύος, ανάλογης του χώρου.