Τερμίτες

Καταπολέμηση τερμίτες χανιά. Μικρόσωμα ισόπτερα έντομα (3-5 χιλ. οι άπτερες μορφές και μέχρι 22 χιλ. οι πτερωτές) που συχνά συγχέονται με τα μυρμήγκια.

Καταπολέμηση τερμίτες χανιά

Καταπολέμηση τερμίτες χανιά

Εμφάνιση τερμιτών σε σπίτια

Οι τερμίτες είναι μικρόσωμα ισόπτερα έντομα (3-5 χιλ. οι άπτερες μορφές και μέχρι 22 χιλ. οι πτερωτές) που συχνά συγχέονται με τα μυρμήγκια. Στην Ελλάδα και τη νότια Ευρώπη ενδημούν εδώ και πολλά χρόνια κάποια είδη που προκαλούν μεγάλες φθορές σε πατώματα, κουφώματα, ξύλινες έπιπλα, εικόνες, βιβλία κλπ. Συχνά οι φθορές ανιχνεύονται όταν η ζημιά έχει προχωρήσει και συχνά οι ζημιές αποδίδονται σε μυρμήγκια ή στην υγρασία.

Μία χαρακτηριστική μορφολογική διαφορά του πτερωτού εντόμου σε όλα τα είδη των τερμιτών (υπόγειοι, ξηρού και υγρού ξύλου) συγκριτικά με το πτερωτό του μυρμηγκιού που φαίνεται εύκολα και με γυμνό μάτι είναι ότι ο τερμίτης έχει ίσες τις πτέρυγες (σε μήκος) ενώ το μυρμήγκι έχει τις μπροστινές πτέρυγες πιο μακριές από τις πίσω. Άλλες μορφολογικές διαφορές εντοπίζονται στις κεραίες των εντόμων (ο τερμίτης διαθέτει ευθείς ενώ το μυρμήγκι γονατοειδείς), στο σώμα τους (ο τερμίτης δεν εμφανίζει στενώσεις μεταξύ κεφαλής, θώρακα και κοιλιάς σε αντίθεση με το μυρμήγκι), κ.α.

Όπως και τα μυρμήγκια είναι έντομα κοινωνικά και σχηματίζουν αποικίες (κοινωνίες) συνεκτικές και συνεργατικές. Υπάρχουν 3 κάστες ανάλογα με τις υφιστάμενες ανάγκες της αποικίας που καθορίζονται από τη βασίλισσα και είναι:

  • Εργάτες (το 90% του πληθυσμού) που είναι υπεύθυνοι για τη φύλαξη των αυγών στην φωλιά των τερμιτών, την κατασκευή και τη συντήρηση των στοών, την αναζήτηση τροφής και τη θρέψη όλων των μελών της αποικίας. Είναι μικρά υποκίτρινα έντομα που περιγράφονται από τους μη ειδικούς σαν λευκά σκουλήκια.
  • Οπλίτες που ο ρόλος τους είναι κυρίως αμυντικός αφού προστατεύουν την αποικία από φυσικούς εχθρούς όπως είναι τα μυρμήγκια. Είναι μικρά υποκίτρινα έντομα με μεγαλύτερη κεφαλή και πιο σκούρου χρώματος κεφαλή από τους εργάτες. Διαθέτουν ένα μαύρο ζεύγος σκληρών γνάθων που θυμίζουν δαγκάνες και ξεχωρίζει ακόμα και με γυμνό μάτι.
  • Σμηνουργός που βγαίνει από τα κανάλια μεγάλος πληθυσμός του κυρίως την άνοιξη και λιγότερο το φθινόπωρο (το πιο συχνό σημάδι προσβολής από τερμίτες) με σκοπό την επέκταση της αποικίας – φωλιάς των τερμιτών. Διέρχονται από τους χωμάτινους αγωγούς κατά δεκάδες, εγκαταλείπουν τις πτέρυγες και έρχονται σε σύζευξη.
  • Βασιλιάς που γονιμοποιεί τη βασίλισσα αρχικά για την πρώτη αποικία (κεντρική φωλιά των τερμιτών) και στη συνέχεια για κάθε επόμενη, μέχρι το τέλος της ζωής του.
  • Βασίλισσα που δημιουργεί την αποικία γεννώντας χιλιάδες αυγά κάθε χρόνο μέχρι ο αριθμός των εντόμων όλης της κοινωνίας να είναι αρκετός.

Τερμίτες ξύλου ή τερμίτη ξύλου εννοούμε τα μικροσκοπικά έντομα της κλάσης Isoptera, προκαλούν ζημιές σε ξύλα ή υποπροϊόντα ξύλου ή χαρτιού

και δεν ανήκουν στην τάξη Coleoptera (σαράκια). Οι τερμίτες (υπόγειοι, ξηρού και υγρού ξύλου) ζουν από 2 (τερμίτης – εργάτης) έως και 12 χρόνια (βασίλισσα) και η προσπάθεια του κάθε μέλους είναι η προστασία ολόκληρης της αποικίας από συνθήκες θερμοκρασίας και φυσικούς εχθρούς, η αυτοδιαιώνιση, και ο εφοδιασμός με αποθέματα τροφής για όλο τον πληθυσμό. Το κύριο θρεπτικό συστατικό των υλικών που καταναλώνουν οι τερμίτες είναι η κυτταρίνη που περιέχεται πέρα από ξύλινα κουφώματα, πατώματα και έπιπλα στο χαρτί (βιβλία), υφάσματα φυτικής προέλευσης, καπλαμά, κόντρα πλακέ, μελαμίνες και μοριοσανίδες (novopan). Τρώγοντας το ξύλο οι τερμίτες σε αντιπαράθεση με τα υπόλοιπα ξυλοφάγα έντομα δεν απομακρύνουν από τα κανάλια που σχηματίζουν πριονίδι και περιττώματα και έτσι η ζημιά παραμένει κρυφή. Αποσχίζουν λεπτά τμήματα ξύλου με τις γνάθους τους, τα καταπίνουν και τα αποθηκεύουν στο στόμαχο για πέψη, από όπου και τα μοιράζονται με τους υπόλοιπους «συγκατοίκους» διαμέσου της τροφάλλαξης (μεταφορά τροφής ή άλλων υγρών και μεταξύ μελών της αποικίας από στόμα σε στόμα ή από τον πρωκτό στο στόμα). Την προσβολή προδίδει η εμφάνιση από πτερωτούς τερμίτες, το σκούρο χρώμα του ξύλου εξαιτίας των υδαρών περιττωμάτων τους και κάποιες φορές οι ζημιές όταν έχει απομείνει μόνο το βερνίκι!

Έχουν προτίμηση σε σομφό ξύλο παρά εγκάρδιο λόγω ύπαρξης μεγαλύτερης ποσότητας αμύλου και σακχάρων (ενέργεια) αν και ζημιές τους παρατηρούνται ακόμα και στα παράγωγα του ξύλου ή του χαρτιού. Οι καταλληλότερες συνθήκες για δραστηριοποίηση και ανάπτυξη των τερμιτών (υπόγειων, ξηρού και υγρού ξύλου) είναι θερμοκρασία 24-350C ενώ σε συνθήκες πιο ψυχρές διαχειμάζουν και μένουν ανενεργοί μέχρι η θερμοκρασία να τους ευνοήσει. Επειδή το σώμα τους είναι μαλακό και ευάλωτο στην αφυδάτωση προτιμούν συνθήκες υγρασίας (πχ διαρροή από καλοριφέρ ή σωληνώσεις μπάνιου).

Οι τερμίτες στην Ελλάδα διακρίνονται σε:

  • υπόγειους τερμίτες (οι πιο διαδεδομένοι)
  • τερμίτες υγρού ξύλου
  • τερμίτες ξηρού ξύλου

Οι υπόγειοι τερμίτες εργάζονται υπόγεια κατασκευάζοντας συνεργατικά μεγάλο δίκτυο από χωμάτινους αγωγούς-κανάλια (tubes) πρωτεύοντα, δευτερεύοντα, κανάλια εξαερισμού για την αποφυγή υψηλών θερμοκρασιών και για άλλες τις ανάγκες της αποικίας (της φωλιάς των τερμιτών). Είναι δυνατόν τα κανάλια να διαπεράσουν οικοδομικά υλικά χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες ρωγμές και κοιλότητες ή περάσματα σωληνώσεων και άλλα ανοίγματα.

Οι τερμίτες ξηρού ξύλου κι οι τερμίτες υγρού ξύλου (τερμίτες ξύλου) δεν έχουν την ανάγκη της επαφής με το έδαφος, οι πληθυσμοί τους είναι μικρότεροι, δεν κάνουν μεγάλες ζημιές και δεν κατασκευάζουν χωμάτινους αγωγούς όπως οι υπόγειοι. Η εγκατάσταση των τερμιτών στις κατοικίες

γίνεται όταν οι σμηνουργοί εισέλθουν τυχαία, από κάποιο άνοιγμα, αεραγωγό ή ρωγμή. Χαρακτηριστικό σημάδι (εκτός των σμηνουργών) είναι οι μικροί σωροί από περιττώματα που αποβάλλονται από τις στοές και θυμίζουν σπόρους. Τα περιττώματα των τερμιτών υγρού ξύλου είναι κυλινδρικά και ανοιχτόχρωμα ενώ των τερμιτών ξηρού ξύλου σκουρόχρωμα και εξάεδρα. Οι τερμίτες υγρού ξύλου προσβάλλουν ξύλα με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, ενώ οι τερμίτες ξηρού ξύλου παράγουν την υγρασία που χρειάζονται μέσω του μεταβολισμού τους.

Ενημέρωση για την μεθοδολογία της εφαρμογής

Εφαρμόζουμε την σύγχρονη και αποτελεσματική καταπολέμηση του τερμιτών με εντομοκτόνο σκεύασμα (Termidor) που ως μηχανισμό δράσης χρησιμοποιεί το βιολογικό φαινόμενο που έχουν οι τερμίτες, την Τροφάλλαξη. Με τον όρο «Τροφάλλαξη» οι επιστήμονες ονομάζουν τη μεταφορά τροφής ή άλλων υγρών μεταξύ μελών μίας αποικίας. Οι τερμίτες την τροφή μεταφέρουν από στόμα σε στόμα ή από τον πρωκτό στο στόμα. Η διαδικασία αυτή είναι πιο εξελιγμένη στα κοινωνικά έντομα όπως τα μυρμήγκια, οι τερμίτες ξύλου, οι σφήκες και οι μέλισσες. Τονίζουμε ότι η Τροφάλλαξη δεν είναι μέθοδος καταπολέμησης αλλά βιολογικό χαρακτηριστικό του τερμιτών το ποιο το χρησιμοποιούν οι εταιρίες απεντόμωσης για την καταπολέμηση τερμιτών.

Ο όρος εισήχθη από τον εντομολόγο William Morton Wheeler το 1918.

Η εφαρμογή ονομάζεται Trap-Treat-Release (T.T.R). και η ορολογία δόθηκε από Dr. Timothy G. Myles το 1990 που για την καταπολέμηση του τερμιτών χρησιμοποιούσαν το βορικό οξύ.

Τι εντομοκτόνα χρησιμοποιούμε ;

Για τους τερμίτες χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα ειδικής κατηγορίας, χαμηλής επικινδυνότητας, ασφαλή κατά την χρήση, χωρίς οσμή με διαλύτη το νερό. Χρησιμοποιείται με ασφάλεια σε εξωτερικούς χώρους κατοικιών για την καταπολέμηση του τερμιτών, χωρίς προβλήματα επικινδυνότητας για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια ζώα. Στην καταπολέμηση του τερμίτη είμαστε η μονή που δίνουμε εγγύηση 100% για τα σημεία στα οποία εφαρμόσαμε το σκεύασμα.

Καταπολέμηση τερμίτες χανιά

Καταπολέμηση τερμίτες χανιά

Αντιμετωπίζετε προβλήματα με τους τερμίτες;

Επικοινωνήστε τώρα με τους ειδικούς στην απεντόμωση