Οι ψύλλοι μεταπηδούν αδιακρίτως από τον ένα ξενιστή στον άλλο και επιτίθενται σε ανθρώπους και ζώα (σκύλους, γάτες, πουλερικά κ.λπ.) για να εξασφαλίσουν την τροφή τους, το αίμα.
Ανήκουν στην τάξη των Σιφωναπτέρων και το πιο συχνό είδος ψύλλου είναι ο ψύλλος felis (σε γάτες, σκύλους) . Έχουν χρώμα καφέ, μήκος περίπου 2 mm, χωρίς πτέρυγες. Ζουν από 5 εβδομάδες έως και 1 έτος και αντέχουν χωρίς τροφή έως και 8 μήνες. Γεννούν 4 έως 8 αβγά μετά από κάθε γεύμα αίματος και κάνουν εκατοντάδες αβγά στη διάρκεια της ζωής τους. Οι προνύμφες τρέφονται από τα περιττώματα των ενήλικων ψύλλων.
O ψύλλος που παρασιτεί στα κατοικίδια παρασιτεί με την ίδια ευκολία και στον άνθρωπο. Η μεγάλη ευκολία αλλαγής ξενιστή και η συχνή απομύζηση αίματος, είναι ο λόγος που είναι φορείς σοβαρών ασθενειών. Το πιο συνηθισμένο σημείο του σώματος για τσιμπήματα από ψύλλους είναι το κάτω μέρος των ποδιών. Ορισμένες φορές μπορεί να προκληθούν σοβαρές φλεγμονές του δέρματος και έντονη φαγούρα. Ασθένειες που μπορεί να μεταδώσουν είναι η πανώλη, ενδημικός τύφος και ο μελιταίος πυρετός.
Τρόποι Διαχείρισης
α) Πρόληψη – τακτικός καθαρισμός των χώρων και αποπαρασίτωση των ζώων
β) Εφαρμογή παρασιτοκτόνων στα ζώα από κτηνίατρο